sollicitatiearchief OVER MIJ CV TOOLS BLOGS LINKS

TOOLS
Mijn online gereedschapskist bestaat uit een aantal Javascripts die dingen doen waar ik regelmatig profijt van had. Het gaat in de eerste sectie om text-tools, voor het snel strippen of opsporen van speciale karakters, en het verwijderen of toevoegen van harde enters. De andere secties hebben te maken met zulke diverse onderwerpen als: tabellen, encryptie en muziek.

TEXT-TOOLS

R-texter

De opvolger van Plaintexter. Voegt ook breaks toe.

quoteweg

Quote-weg, voor het reflowen van gequote tekst.

reflow

Reflow. Van R-texter-tekst naar R-texter-tekst.

VNOTE

Bestandjes van Vnote zijn gewone .txt-bestanden, maar met wat vervelende opmaak. Dit scriptje verlost je hiervan.

Ontmaccer

Als je iets krijgt dat afkomstig is van een mac, en daardoor bijvoorbeeld aanhalingstekens er op een windows-machine uitzien als Ó'tjes. Dit herstelt wat ik zoal tegenkwam aan "vertaalfouten" tussen PC en Mac.

Ontmaccer

Als je iets krijgt dat afkomstig is van een mac, en daardoor bijvoorbeeld aanhalingstekens er op een windows-machine uitzien als Ó'tjes. Dit herstelt wat ik zoal tegenkwam aan "vertaalfouten" tussen PC en Mac.

sanitizer.htm

Tooltje om opmaak-onzin uit Word-teksten te halen en om te zetten naar de meest bekende html-entities.

HTML-substitutions

Het tooltje dat ik gebruik om van veel bronnen afkomstige html (andere websites, Word-documenten) een versie van html te maken die zo min mogelijk rare fratsen kent. De meest voorkomende diacritische tekens in het Nederlands worden ondersteund. Aanhalingstekens en apostrophes niet, dat wordt gewoon " en '.

enters-eruit

Programmaatje dat tekst met dubbele enters terugverandert in tekst met enkele enters. Oplossing als double-spacing ergens is ingetreden als dat niet de bedoeling was.

HTML-er

Programmaatje dat overbodige zachte returns die per ongeluk harde returns zijn geworden, verwijdert. Enkele returns worden verwijderd, dubbele returns blijven staan.

Hardetrimmer.htm

Een programma dat hetzelfde doet zonder respect voor woorden/spaties, en met een instelbaar aantal karakters per regel.

trimmer50.htm

Werkt net als Trimmer80, maar nu met 50 karakters op een regel.

clearup.php

Voor voor wie het niet uitmaakt om wat informatie te verliezen, maar zeker wil weten dat de ingevoerde tekst geen ascii-karakters boven de 127 gebruikt (rest gewoon vervangen door een ~ (tilde), die kan wat hebben aan het programmaatje. Dient verder als letter-teller, eerste output is een getal dat staat voor het aantal karakters in de ingegeven tekst.

special.htm

Een andere "special character"-vernietiger, die vertelt hoeveel vervangingen het programmaatje moest doen om de special characters eruit te halen.

breakinserter.php

Je hebt tekst, vaak al redelijk platte tekst, en boven 127-ascii wordt al geëscaped. Maar je wil hem niet in platte tekst houden, omdat html-tekst zo mooi wijd en smal getrokken kan worden in browsers. Dan is het soms handig te gebruiken. Vooral in teksten met dialogen. Want iedere zin als aparte alinea uitlijnen is vaak lelijk. Kies dan liever voor enkele <br>'s bij inline dialogen, en dubbele <br>'s als het dan echt een nieuwe alinea moet zijn. Breakinserter werkt dan, omdat die iedere enter respecteert en omzet in <br />.

breakremover.php

Doet het omgekeerde van breakinserter.

count.php

Count telt aantal karakters en aantal enters in een tekst.

afbreker.htm

Afbreker trekt een lijn na een aantal op te geven karakters. En geeft ook nog weer hoeveel karakters de tekst in totaal telt.

kleineletters.htm

Tooltje dat alle hoofdletters omzet naar kleine letters. Dit is de verbeterde versie, die na punten, uitroeptekens en spaties wel weer hoofdletters neerzet: Kleineletters3.htm

diff.htm

Een scriptje dat van platte tekst aangeeft waar de tekst van elkaar begint te verschillen. JavaScriptje dat het eerste karakter opspoort dat niet overeenstemt met elkaar, en dat markeert met een sterretje. Staat het sterretje aan het begin (positie -1), dan zijn de teksten perfect aan elkaar gelijk.

Mailextractor.htm

Ik kwam erachter dat je in hotmail niet makkelijk e-mailadressen en de metainformatie daarbij kunt plakken in het To, CC of BCC vak. Ik zocht iets om snel de core-adressen te strippen van de meta-informatie die wordt toegevoegd. Daarvoor dient dit scriptje.

TABELLEN, TABELLEN...

sorteer.htm

Tooltje dat platte, maar met tabs van elkaar afgescheiden velden, sorteert naar een eigen ontwikkeld data-format voor tabellen, dat geschikt is voor informatie die, al lopend in de tijd, steeds met dag-blokken aangevuld wordt. Soms is het nodig de data te prepareren met tooltje prepareer .

csv2tab

Tooltje dat comma separated values, een zo universeel mogelijk bruikbaar format voor tabulaire data, omzet in iets dat misschien nog iets universeler is: platte tekst waarbij de velden zijn gescheiden met tabs, en enters voor volgende regels. Dit programma zet alle komma's om in tabs, behalve als er aanhalingstekens vooraf zijn gegaan, die nog niet afgesloten zijn.

handmatig

Tooltje dat nog niet helemaal werkt zoals ik zou willen. Het zou moeten ondersteunen bij het omzetten van csv naar een enigszins tabelachtige structuur, waarbij de velden worden gescheiden door spaties. Om de een of andere reden werkt het niet zoals ik wilde, maar zet het de velden wel zo ver uit elkaar, dat er vaak makkelijker mee te werken is in een pure texteditor. Maakt een versie die een goede aanzet is voor een handmatig gealignde tabel in .txt-format.

arrayizer

Tooltje dat helpt bij het omzetten van lijstjes in array die gemanipuleerd kan worden met javascript. Had ik wel eens eerder mogen maken, eerst handmatig werk zitten doen bij het creëren van de 272 items in mijn vogeltentoonstelling.

unique.htm

Tooltje om te inspecteren of een lijst waarvan je vermoedt dat alle elementjes anders zijn, uniek zijn zogezegd, ook werkelijk uniek zijn. Wat je normaal op de command line zou kunnen controleren met |sort | uniq Maar dit haalt de volgorde ten minste niet overhoop.

blub: de HTML + CSS doorgronder

Oftewel blub.htm. Voor het kijken naar ingewikkelde html files en de CSS files die dat helemaal moet layouten.

===

Omgaan met Word-tabellen als je liever plaintekst hebt:

Als je in Word een tabel kopieert en plakt naar bijvoorbeeld Kladblok, zet hij ieder veldje op een nieuwe regel. Niet altijd handig. Ik heb voor eigen gebruik twee scriptjes geschreven:

table-to-plain

en

table-to-csv

en

table-to-htmcsv en csv2html

zijn lopende experimenten.

actielijster.htm

Is het uiteindelijke resultaat: tooltje dat me helpt bij het vervaardigen van actielijsten/ afsprakenlijsten.

statisticshacker.htm

Tooltje waarmee mensen inzicht kunnen krijgen in de voornaamste statistische methoden.

frequentietabel maken: sorteerentel.htm

Tooltje waarmee je snel van een lijst getallen of strings een frequentietabel kunt maken.

VERSLEUTING

draaiom.htm

Om mijn encrypties nog moeilijker te doorgronden te maken, gooi ik even deze mogelijkheid erin: dit zet de letters in omgekeerde volgorde. In jeugdspeurpuzzels is deze bewerking op zich al voldoende uitdaging om boodschappen op een grappige manier te verbergen. O, en nu we toch op dat niveau bezig zijn: rot13.htm

REKENEN

rekenmeester.htm

rekenmeester.htm

Voor als je het hoofdrekenen wil oefenen op het hoogste niveau.

MUSIC-TOOLS

Lilypond Notes Transposer

Programmaatje dat het notengedeelte uit een Lilypond-file transponeert.

Solfege translator

Hetzelfde als Lilypond Notes Transposer, maar nu met uitbreiding: vertalen naar eigen ontwikkelde solfege-notatie van partijen in C.

Online Solfege Coach

Programmaatje waarmee je kunt oefenen toonintervallen te herkennen.

SongSheetCreator

Javascript dat me helpt bij het uitschrijven van liedjes in lilypond-stijl.

winkel.htm

Voor de volledigheid. En winkel6.htm

escape.htm en unescape.htm

Mocht ik hem ooit nodig hebben.

en

tabzoeker.htm

Voor het zoeken van tabs en dubbele spaties.

OVER MIJ | CV | TOOLS | BLOGS | LINKS

Sollicitatiearchief opgeheven