Ruud Everaerts sollicitatiearchief OVER MIJ CV TOOLS BLOGS LINKS

BLOGS
=== 26 mei 2017

De site is bliksemsnel.

=== 10 april 2017

Website was een tijd heel langzaam, maar vanavond nergens last van.

=== 19 maart 2017

Vandaag lijkt de website weer normaal, maar heb een tijdje gehad dat hij traag was. Nou ja, laatste keer was september 2015. Heeft hij toch lang goed gedraaid. Nu hopen op verbetering.

=== 19 december 2016

In het kader van een systeem dat ik aan het ontwikkelen ben om vast te stellen welk bereik een liedje vraagt, eerst eens aan de hele notenbalkhoogtes getallen koppelen.

Neem een notenbalk. Die gaat van onderste lijn een e tot bovenste lijn een f.

Ik breid het uit met drie hulpstrepen.

Dan begin ik te tellen

1 = laagste f, op de derde hulplijn onder, f0 zou ik zeggen 2 = f#0 3 = g 0 4 = g#0 5 = a0 6 = a#0 7 = b0 8 = c: de beroemde eerste hulplijn 0 9 = c#0 10 = d0 11 = d#0 12 = e (mooi rond getal) 1 13 = f de beroemde onderste lijn. f1 14 = f# 15 = g de g-lijn 1 16 = g# 17 = a 18 = a# 19 = b de middelste lijn 20 = c 21 = c# 22 = d 23 = d# 1 24 = e 2 25 = f2, de bovenste lijn 26 = f#2 27 = g 2 28 = g#2 29 = a eerste hulplijn boven 30 = a# 31 = b 32 = c

en toen dacht ik dat ik een mooi getal had. Wereldgeschiedenis doe ik ook in 32 momenten.

Maar om de drie octaven vol te maken

33 = c# 34 = d 35 = d# 2 36 = e 3

=== 27 november 2016

Je zou verwachten dat dat een standaard functie is in Excel of LibreOffice Calc of enig ander spreadsheet-programma. Maar ik heb toch wat uurtjes zitten zoeken naar een manier om een frequentieverdeling te genereren uit een lijst woorden.

Is het echt nodig om met filters aan de slag te gaan om te vinden welke woorden je in de lijst kunt verwachten, en daarna gewoon met een for-loop na te gaan hoe vaak ieder woord voorkomt? Of desnoods turven met een for-loop, zoals ik in mijn vorige experiment deed, en daarna de staafjes omzetten in een getal?

Het bleek nog best een gedoe. Maar voor de toekomst heb ik hier nu in elk geval een scriptje dat het doet. Met wat hulp van het onvolprezen Stackoverflow.

Mijn javascriptje zal wel gaan haperen bij meer dan 60000 karakters, maar voorlopig zou het moeten voldoen. En anders hebben de we commandline van Linux nog. Die deed het meteen goed met

sort lijst.txt | uniq -c > frequentielijst.txt

Maar voorlopig ben ik trots op dit tooltje in mijn toolbox:

sorteerentel.htm

Tooltje waarmee je snel van een lijst getallen of strings een frequentietabel kunt maken.

=== 30 juli 2016

Tooltje in javascript geschreven:

unique.htm

Tooltje om te inspecteren of een lijst waarvan je vermoedt dat alle elementjes anders zijn, uniek zijn zogezegd, ook werkelijk uniek zijn. Wat je normaal op de command line zou kunnen controleren met |sort | uniq Maar dit haalt de volgorde ten minste niet overhoop.

=== 7 juli 2016

Toch wat uitleg over gisteren...

Als je tegenwoordig bij een webpagina de source bekijkt, word je niet goed. Het barst van de divs, en je krijgt een hele hoop onbelangrijke informatie over je uitgestort, voor je aan de tekst toekomt waarnaar je naar op zoek bent.

Dat is bij ongeveer alles dat ik kan bedenken, toch tekstuele informatie.

Facebook, Twitter, Geenstijl, hackers news, reddit, het is echt allemaal tekstuele informatie.

Vroeger was het leven gemakkelijk. Je typte tekst, alle computers gebruikten toch alleen maar zevenbits ascii. En als je interessante dingen wilde met layout: helaas, daarvoor is dit medium niet bedoeld.

Maar toen brak de tijd van de tabellen aan.

Eerst mensen die hele ascii art gingen verzinnen. Zijn prachtige dingen in gemaakt. En voordeel was nog dat zolang iedereen dezelfde monospaced ascii tekens gebruikte, het nog wel uitwisselbaar was.

Maar de plaatjes kwamen tegelijkertijd met de mogelijkheid om tabulaire data te ordenen. En designers gingen zich ermee bemoeien. Waardoor prachtige websites werden geknutseld, door een hack: door gebruik te maken van tabellen, daarvan nauwkeurig hoogte en breedte vast te stellen, en daarin plaatjes te plaatsen, kon ongeveer alles dat een webdesigner zich voorstelde omgevormd worden tot een mooie website.

Dat ging op verschillende manieren mis.

Maar nu achteraf zit ik te denken: wat ging er eigenlijk mis. Ik hecht aan teksten, en de teksten bleven in het algemeen goed overeind. Zeker als er bij grafische navigatie-elementen alt-tags werden geplaatst, was er niet zoveel mis.

Maar een school met hooggestemde idealen ging zich ermee bemoeien, en die vond dat separation of concerns een goed idee was. Tekstuele informatie moest gescheiden gehouden worden van opmaak.

Een goed idee, dat redelijk desastreus werd uitgewerkt.

De nieuwe manier van een website bouwen was: tekstuele informatie in divs plaatsen, en een cascade style sheet als aparte file introduceren, waarin uitgelegd wordt hoe alles gelayout moet worden.

Nu hadden de meeste designers het idee dat ze graag een webpagina wilden met links een aantal links, en in het midden de inhoud, en rechts wat reclame en links naar andere pagina's. Maar een pagina in elkaar zetten met een gecentreerd inhoudsvak, bleek nog geen sinecure.

Dat had op zich de hint moeten zijn dat de school van de divs op het verkeerde pad was geraakt.

Het had kunnen werken als men de architectuur achter de divs zo had bedacht dat standaard oplossingen zo ongeveer al als standaard gedrag van browsers verzonnen zou zijn.

Maar het gedrag was niet erg intuitief. Het was iets van: als je niks doet zetten we elke div onder de vorige. En elke div maakt een vak die de volledige breedte van de browser bestrijkt.

En als je de width van de div kleiner maakt, verandert dat verder niks. Als je twee divs naast elkaar wilt uitlijnen moet je met float: left en zo gaan werken.

En drie divs naast elkaar, ben je gek geworden?

Nou, dan moet je iets gaan doen met een hoofddiv, een containerdiv, waar je die drie divs in zet, en dan... succes.

Beter had men toen kunnen besluiten de plaatsing van divs maar met javascript te gaan regelen. Met javascript kun je vragen hoeveel pixels de hoogte en breedte is van het scherm waarop je werkt. En dan wat berekeningen doen, en absolute positoneren in plaats van de default van het relatief positioneren aanhouden.

Maar nee, er werd gestunt van SASS en LESS, wat ik nooit begrepen heb. En divs ging men nesten, om de juiste effecten te krijgen, met container-elementen.

Wow, wacht even. Dus vanwege de opmaakeffecten gaat men divs nesten? En dat gebeurt dus in de html-file, niet in de css-file?

Op dat moment gaf ik css op, en zag ik css voor wat het was: een vergissing.

Op mijn eigen website (zoals hier) gebruik ik vrolijk tabellen voor opmaak. Ziet er in iedere browser, tot in lynx toe, goed uit.

Maar ik moet ook wel eens wat maken voor anderen, die wel vastzitten aan divs.

Gisteren heb ik een script geschreven om een willekeurige html-file te pakken, en daar elke div te laten nummeren. Zodat je, als je wilt weten hoe een bepaald lettertype heet of welke pixelgrootte of kleur daar gebruikt wordt, je kunt uitzoeken welke div regeert over dat stukje van de pagina. En dan kun je in de css-file gericht op zoek gaan.

Daarvoor werkt mijn scriptje als hulp. Je moet nog veel handmatig doen. Alle </ wordt vervangen door blub en dan een volgnummer en dan alsnog dat begin van een eindetag. Dus html body head style en script tageindes moet ik even ontdoen van de blubtekst.

Maar dan kan het doorgronden van de DOM-structuur een aanvang nemen.

Mijn eerste conclusie nadat ik hier een tijdje mee bezig was geweest:

- op wikipedia heb ik met al die ellende alleen maar gevonden dat de tekst die er werkelijk toe doet tussen <p>'s staat. En al die divs die het moeilijk maken, daar kun je verder niks mee. Je kunt ze niet op visibility: hidden of display:none zetten, want als je zo'n parent-element verbergt, verberg je ook zijn children.

- alle id=" uit een tekst vissen kan mooi in vim, met een macro.

qa v /id= (enter) d i (enter) i ctrl + [ /" (enter) n l q

En dan zo'n honderd @a

Maar als je ontdekt wat je nog met divs kunt wanneer ze genest zijn (bedroevend weinig) gaat daar de lol ook vanaf.

Sowieso, op wikipedia zat ik op een gegeven moment op meer dan duizend blubs. Ergens is internet veel te complex geworden. Het zal wel goed zijn voor de salarissen van webdesigners en php-programmeurs maar ik heb een hekel aan wat er voor bloat ontstaan is rond wat een website-pagina nu in essentie is: tekst met plaatjes. En dat dan een beetje mooi, en met rekening houden met de verschillende viewports, in elkaar draaien.

Bij css was misschien al het grootste probleem dat het cascade stylesheets moesten zijn. Waarom zou een pagina meer dan één stylesheet nodig hebben. Trouwens, zelf zet ik die dingen het liefst inline op de html-pagina zelf. Scheelt een readactie op de server. En die stylesheets van mij zijn zo klein, dat ze goed nog aan de tekstuele informatie vooraf kunnen gaan.

Dan heb je ook geen last van dit: pagina's die eerst alleen de tekstuele informatie tonen, en als je die als bezoeker gaat lezen, dat je dan na een seconde de weg kwijt bent, waar je ook alweer was, omdat het css geimplementeerd wordt.

Mijn credo is momenteel: goed, ik werk wel met css en divs. Css doe ik in een andere file, maar maar file gebruik ik. De cascading principe had men voor mij niet hoeven uit te vinden.

En dan gebruik ik divs die alleen maar op het basisniveau bestaan. Layout doe ik wel met absolute positionering.

Javascript zal ik meestal kunnen vermijden door in de css met twee viewports te werken: een voor desktop computers en laptops, en een voor dingen die verschil maken in portrait en landscape mode: mobiele telefoons en tablets. En voor die laatste maak ik dan een versie voor portrait mode.

En omdat alle divs alleen op basisniveau bestaan, kan ik daarin display:none doen hoe ik wil. Zo kan ik heel compacte mobiele versies bouwen.

Dat als achtergrond bij het scriptje van gisteren, dat tekst overspoelt met blub1, blub2, blub3 etc.

Ik heb ook nog een tijdje zitten denken aan een programma dat een css-file opsplitst in genoemde elementen. Bijvoorbeeld dat totaal.css wordt opgebroken in:

css1.css:

body { background-color: black;}

en

css2.css:

body { background-color: black;} #content { font-size: 36px;}

En dan van basisfile.htm

kopiejtes maken met telkens de style-sheet href= aangepast.

En dan een manier vinden om

basisfile1.htm, basisfile2.htm etc na elkaar te openen, en zo als in een film te zien hoe een pagina verandert van basis zonder css naar de volledig fullfledged pagina.

Maar dat bleek technisch te lastig te realiseren. Met mijn scriptje van gisteren bereik ik voor waar ik het voor wilde gebruiken nu op makkelijkere wijze hetzelfde doel.

Ook op deze manier kom ik tot de conclusie: als je moet dealen met nested divs, ben je het haasje.

Het is bijvoorbeeld dus niet mogelijk om een wikipediapagina met alleen css te verbouwen tot een pagina met alleen de basistekt, en de verschillende talen waarnaar je kunt doorklikken, bij wijze van menu links daarvan zetten.

Daarvoor is er teveel onzin rond die basiselementen, die je niet kunt "uitzetten".

Door mijn scriptje weet je wel waar wat staat.

=== 6 juli 2016

Heb een tooltje geschreven dat me moet helpen html en css files te doorgronden. Ik ga het verder niet uitleggen. Alleen: hier staat het: blub.htm

=== 11 maart 2016

Wie mijn TOOLS-selectie op deze website een beetje gevolgd heeft, en dan met name de muziek-sectie, weet dat ik een systeem heb ontwikkeld van noten transponeren, waarbij ik zelfs een eigen format voor notatie heb ontwikkeld, een eigenlijk heel voor de handliggende mix van taktsprache en solfege.

Nu valt me ineens in: mijn systeem schiet eigenlijk een beetje tekort bij de "zwarte toetsen". De gewone witte toetsen in het octaaf lees je makkelijk op met da ra ma fa sa la ta daa, maar hoe zit het met de d#a, de r#a etc?

We hebben in ons alfabet toch wel medeklinkers genoeg om dit op te lossen?

Wel, zie hier mijn voorstel. De introductie waardoor mijn notenbalk volledig twaalftonig wordt. De introductie van

bi - ni - va - za - ka

De bi ligt tussen de do en de re, de ni ligt tussen de re en de mi, de va ligt tussen de fa en de sol, de za ligt tussen de sol en de la en de ka ligt tussen de la en de ti.

Ik zelf vond wel enige schoonheid in dit systeem.

Benieuwd of kinderen een voorsprong te geven is op muzikaal gebied als ze ooit gaan leren, in plaats van do re mi fa sol ta ti do

do bi re ni mi fa va sol za la ka ti do

En of het me zelf zal helpen bij het onder de knie krijgen van het noten lezen.

Ineens een idee. Normale taktsprache heb ik wel door.

ben op weg naar het land van mijn dromen

da da daa da da daa da da da da xa xa

advocaatje ging op reis tie re lie re lie re

da da da da da da da xa dam te da da daa daa

lang zal ze leven lang zal ze leven

da dam de da daa da dam de daa daa

en nu heb ik door hoe een triool klinkt. Het is eigen tedede, als of Rambo een salvo afvuurt.

Dus ik transcribeer hem als

rambobo

Je krijgt hem als je er niet uitkomt, bijvoorbeeld bij

lang zullen ze leven

da rambobo daa daa

Hij zit ook in mijn liedje Op weg.

ben op weg naar dat land dus het bestaat

da da daa da da daa da da daa

als dat is

ben op weg naar dat mooie land dus het bestaat

da da daa rambobo da da da da da

voor de symmetrie kan dat ook worden

ben op weg naar dat mooie land dan dus ja dat bestaat

da da daa rambobo da da rambobo daa

=== 9 maart 2016

Gisteren weer met actielijsten bezig geweest, en Word, en Excel, en mijn geliefde format van csv (comma seperated values). En dat leidde tot inspiratie. Na wat knutselen heb ik een javascript ontwikkeld met de naam "actielijster". Ik vermoed dat ik hier in de toekomst nog veel plezier van ga hebben.

actielijster.htm

is een tooltje dat csv-tekst ombouwt tot een (zeer basic) tabel in html. Die als het goed is makkelijk naar Word gekopieerd kan worden. De hele onderneming is begonnen om kopiëren en plakken van tabellen meer platform-onafhankelijk te krijgen.

=== 2 maart 2016=== 15 januari 2016

Gisteren en vandaag behoorlijk aan de slag geweest met actielijsten, afsprakenlijsten en agenda's. Zal wel aan het net begonnen nieuwe jaar liggen. :-)

Hoe dan ook, het inspireerde me om mijn selectie TOOLS wat uit te breiden. Onder het motto "Omgaan met Word-tabellen als je liever plaintekst hebt" wat zitten knutselen.

Als je in Word een tabel kopieert en plakt naar bijvoorbeeld Kladblok, zet hij ieder veldje op een nieuwe regel. Niet altijd handig. Ik heb voor eigen gebruik twee scriptjes geschreven:

table-to-plain

en

table-to-csv

=== 17 december 2015

Kijk, een reclamefilmpje. Van de Wereldwinkel. Dat zal wel een terugkerend thema worden voor 2016. Ik ben namelijk begonnen als PR Medewerker bij deze organisatie.=== 5 oktober 2015

Ik ben langzaam plannen aan het ontwikkelen voor een archivarium van liedjes. In het verleden al een conversie-tooltje geschreven voor lilypond-notatie naar mijn eigen formaat.

Uitgangspunt is dat alle liedjes waar ik in geïnteresseerd ben, zijn te noteren als lettergrepen met op elke lettergreep een toonhoogte.

Daarvoor is volgens mij niet meer nodig dan tekens die in ascii zijn te vinden. Hoogte met do re mi fa sol la ti do als begin letter, lengte van de lettergreep met aa, a, e, i, aaa, am, em en oké aaaa. Waarbij a een kwartnoot is, en e een achtstenoot, en i een zestiende, en de m's dienen voor de verlenging met een half.

Heb voor mijn eigen archivarium nog eigen opvattingen over maatstrepen. Plannen voor het aangeven van een bereik van een stuk, vooraf, zodat je weet naar welke hoogte je het liedje moet transponeren om het makkelijk te kunnen zingen, of handig in een notenbalk te zetten. Verder houd ik me ver van twee partijen in een notenbalk zetten. En waarom zouden noten doorgetrokken moeten worden over maatstrepen heen, meestal vind ik dat onzin. En misschien is het voor de eenvoud ook handig alleen 3/4 en 4/4 maatsoorten te doen.

Een fontein van ideeën. Nu hopen dat ik de tijd vind, en dat het werkt zoals ik hoop.

=== 25 september 2015

Vanaf 10 september tot 20 september denk ik, was de de server waar deze website op draait behoorlijk onbetrouwbaar. Zo sterk dat ik op de voorpagina maar een html-only bericht zette:

De website ondervindt momenteel netwerkproblemen. Als test staat hier nu alleen pure html, geen php en MySQL-verbinding wordt gelegd.

Op een van de momenten dat ik toegang had tot het beheergedeelte deze BLOG-ruimte leeggegooid.

Maar nu doet de website het alweer bijna een week goed. Zelfs sneller dan voorheen. Waarschijnlijk zijn de problemen verholpen, en kan ik radicale plannen uit het verleden in de koelkast zetten, en vrolijk blijven werken op deze website.

Ik grijp het maar aan als nieuw begin. Dit wordt mijn eerste bericht op een BLOG die ik in de toekomst op regelmatige basis wil blijven bijwerken.

OVER MIJ | CV | TOOLS | BLOGS | LINKS

Ruud Everaerts Linked In Ruud Everaerts Twitter Ruud Everaerts Facebook
Sollicitaties: