Tekst Tekening C.V.

Solfege-liedjes

Eigenlijk, bedacht ik me, zou het bij het oefenen in het herkennen van toon-intervallen, handig zijn als je aantal liedjes kende, waarmee je de intervallen zou kunnen onthouden. Na wat pogingen kwam ik erachter dat het vinden van dergelijke liedjes niet zo makkelijk is. Ja hoor, het barst van de liedjes waarvan de eerste toon een c is, en de volgende een, pakweg, een a, maar om aan mijn voorwaarden te voldoen, zou het hele lied dan toch in de hoogte c moeten staan, en bij voorkeur eindigen op de grondtoon. Liedjes die aan die voorwaarden voldeden, bleken toch niet zo een twee drie voor handen.

Misschien was het met grondig zoekwerk wel mogelijk geweest een lijst samen te stellen. Maar ik besloot het andersom aan te pakken: als zo'n lied me niet snel genoeg te binnen schoot, ging ik het zelf maar schrijven. Ik snap ondertussen genoeg van het notenschrift om het resultaat van mijn creativiteit ook op te schrijven.

Wel, ik ging van start, en zie hier: zes kinderliedjes. Die allemaal starten en eindigen op de grondtoon. Met mp3-versie om te beluisteren. En, voor de meer ervaren computergebruiker, verander ".mp3" in ".ly" en u vindt zelfs de bijbehorende Lilypondbron-file.

Aapje

Beluister: aapje.mp3

De beer

Beluister: beer.mp3

De das

Beluister: das.mp3

De egel

Beluister: egel.mp3

De fazant

Beluister: fazant.mp3

De gier

Beluister: gier.mp3

gedachten